ZDA: Kraja podatkov uporabnikov AT&T

ZDA: Kraja podatkov uporabnikov AT&T
23. 07. 2024 objavil/a Info Hiša

Ameriškemu AT&T so ukradli telefonske številke, zapise klicev in sporočil ter lokacijske podatke 110 milijonov uporabnikov.

Novica je bila objavljena 12. 7. 2024

Ameriški telefonski velikan AT&T je v petek potrdil, da bo začel obveščati milijone potrošnikov o novi kršitvi varstva podatkov, ki je kibernetskim kriminalcem omogočila krajo telefonskih zapisov "skoraj vseh" njihovih strank.

V izjavi so iz AT&T sporočili, da ukradeni podatki vsebujejo tako mobilne kot stacionarne telefonske številke ter klicev in besedilnih sporočil v šestmesečnem obdobju med majem in oktobrom 2022. Ukradeni podatki vključujejo tudi zapise klicev strank drugih mobilnih operaterjev, ki gostujejo v omrežju AT&T. Ne vsebujejo pa vsebine klicev in sporočil, temveč le metapodatke.

Varnostni incident je posledica kraje podatkov strank iz sistemov velikega ponudnika oblačnih storitev Snowflake, ki strankam kot so tehnološka podjetja in telekomunikacijske družbe omogoča analizo ogromnih količin podatkov v oblaku. Zakaj je AT&T shranjeval podatke o strankah v sistemih Snowflake, ni jasno.

Telekomunikacijski velikan je dejal, da bo o kršitvi podatkov obvestil približno 110 milijonov njihovih strank.

V izjavi za javnost je podjetje AT&T še zapisalo, da sodelujejo z organi pregona pri aretaciji kibernetskih napadalcev, vpletenih v kršitev, najmanj ena oseba pa naj bi bila že prijeta.

Vir: TechCrunch 

Naslovna fotografija: RawPixel