Se pogovori o prenosu podatkov med ZDA in EU se bližajo končnemu dogovoru?

Se pogovori o prenosu podatkov med ZDA in EU se bližajo končnemu dogovoru?
04. 03. 2022 objavil/a Administrator

Pogajalci ZDA in Evropske unije so blizu oblikovanja čezatlantskega mehanizma za prenos podatkov. Ameriška stran pričakuje, da bi lahko bil sporazum o poenostavitvi izmenjave osebnih podatkov objavljen že to pomlad.

Članek je bil objavljen 28.2.2022

Alex Greenstein, ki je odgovoren za zasebnostni ščit v na ameriškem ministrstvu za trgovino, je v ponedeljek govoril na konferenci State of the Net v Washingtonu, D.C.. Dejal je, da se njegova ekipa in njihovi evropski kolegi trudijo čim prej razčistiti nejasnosti v zvezi z mednarodnimi izmenjavami podatkov.

"Vsekakor se zavedamo, da je prišlo do velike nestabilnosti pri prenosih podatkov in da podjetja trenutno delujejo v okolju negotovosti," je dejal. "Mi in naši partnerji v Evropi poskušamo ta pogajanja skleniti čim hitreje. Zavedamo se, da to vpliva na ameriška podjetja, pa tudi na podjetja iz EU." Greenstein je dodal, da čeprav ne more dati natančnega časovnega okvira za sklenitev sporazuma, "smo nekako v domačem delu. Upamo, da bomo kmalu imeli dobre novice."

Potem ko je Evropsko sodišče julija 2020 drugič razveljavilo mehanizem, na katerega se je zanašalo na tisoče multinacionalk za zakonit prenos podatkov iz EU v ZDA, so se skoraj takoj začeli pogovori med Evropsko komisijo in ameriškim ministrstvom za trgovino .

Čeprav v preteklem letu ni uspelo doseči dogovora, so uradniki na obeh straneh Atlantika sporočili, da so še naprej motivirani, da pripravijo nov zakoniti mehanizem prenosa podatkov, ki bi nadomestil razveljavljeni ščit zasebnosti, in strokovni opazovalci se strinjajo, da je še ena prenovljena različica tega posla neizbežna.

Sean Heather, višji podpredsednik za regulativne zadeve pri Ameriški gospodarski zbornici je v ponedeljek dejal, da je optimističen, da bo sporazum o prenosu podatkov kmalu dosežen, zlasti ker ruska invazija na Ukrajino spodbuja nujnost mednarodnega sodelovanja.

Izpostavil je tudi, kako pomembno je podjetjem doma in v tujini, da se sive površine okoli evropskih protokolov za prenos podatkov hitro razrešijo. Zamenjava ščita zasebnosti bi podjetjem zagotovila učinkovitejši način za zakonit prenos podatkov kot standardne pogodbene klavzule in zavezujoča korporativna pravila, kar so sedanje alternative za prenos podatkov izven EU.

Standardne pogodbene klavzule ali SCC se v zadnjih mesecih še težje izvajajo, potem ko je Evropska komisija junija sprejela dolgo pričakovani korak posodobitve pravil za vzpostavitev "modularne" strukture, ki bo podjetjem omogočila, da bolje prilagodijo svoje pogodbe njihove dejavnosti obdelave podatkov, hkrati pa od njih zahtevajo, da zagotovijo, da so sprejeli razumne ukrepe za oceno teh prenosov in zagotovijo, da izmenjave ne povzročajo pomislekov glede varstva podatkov.

"Ta velikanski vprašaj se mi zdi, da se glavni politiki in vodini svetovalci velikih podjetij v Evropi in Združenih državah Amerike nekako praskajo po glavi in ​​rečejo: 'Kaj to pomeni?'," je dejal Heather.

Ob zaključku pogajanj o ščitu zasebnosti je Greenstein poudaril kompleksnost vprašanj, s katerimi se še vedno spopadajo zakonodajalci ZDA in EU – vključno z obotavljanjem Evrope glede morebitnega nadzora podatkov v ZDA. neuspeh pakta pri zaščiti državljanov EU pred tem, da bi organi ZDA prestregli njihove podatke, ali da bi jim omogočili ustrezna sredstva za izpodbijanje teh prenosov.

Dostop do članka v angleškem jeziku tukaj.
Vir: Law360

Naslovna slika: Rawpixel