Noyb: Smernice nadzornih organov o piškotkih

Noyb: Smernice nadzornih organov o piškotkih
19. 07. 2024 objavil/a Info Hiša

V poročilu o pregledu smernic organov v zvezi z vsebino pasic za piškotke različnih evropskih nadzornih organov noyb izpostavlja enotna priporočila in hkrati kaže na različna stališča pri posameznih elementih.

Poročilo je bilo objavljeno 11.7.2024

Poročilo vključuje pregled smernic in prakse nadzornih organov Irske, Finske, Francije, Grčije, Italije, Latvije, Luksemburga, Španije, Portugalske in Nizozemske.


V poročilu je zbranih nekaj ključnih priporočil, ki so pripravljena v luči vsebine poročila EDPB ter smernic in odločitev nacionalnih nadzornih organov:

  • Večina nacionalnih nadzornih organov meni, da je odsotnost gumba »zavrni vse« na prvem nivoju pasice za piškotke kršitev direktive o e-zasebnosti,

  • Izbirnih polj na pasici s piškotki ni dovoljeno vnaprej označiti, saj takšna praksa ne vodi do veljavne privolitve.

  • Lastniki spletnih mest naj se vzdržijo uporabe zavajajoče prakse v pasicah za piškotke. Uporaba zavajajočih barv na gumbih na pasici se lahko šteje za kršitev načela pravičnosti in preglednosti. Poleg tega varljiv kontrast gumbov posameznike načrtno vodi k privolitvi v vse piškotke.

  • Preklic privolitve za namestitev piškotkov ne bi smel biti težji od prvotne privolitve.

  • Piškotki morajo biti obvezno razvrščeni v pravilne skupine.

V poročilu je tudi poudarjeno, da se razprave o številnih temah, povezanih s piškotki, nadaljujejo in tudi nacionalni nadzorni organi o tej vsebini nimajo enotnega stališča, tako da se specifični elementi ocenjujejo parcialno, za vsak primer posebej.

Celotno poročilo je dostopno tukaj

Vir: Noyb

Naslovna fotografija: RawPixel