ICPEN: Zavajajoče spletne strani in aplikacije

ICPEN: Zavajajoče spletne strani in aplikacije
25. 07. 2024 objavil/a Info Hiša

76% ponudnikov na svojih spletnih mestih in aplikacijah uporablja zavajajoče prakse, v poročilu letošnjega pregleda razkriva Mednarodna mreža organov za varstvo potrošnikov.

Poročilo je bilo objavljeno 9.7.2024

Letošnji letni pregled Mednarodne mreže za varstvo potrošnikov in uveljavljanje pravic (ICPEN) je potekal med 29. januarjem in 2. februarjem 2024. Izvajalo ga je 27 organov za varstvo potrošnikov iz 26 držav po vsem svetu. Pregledali so spletne strani in mobilne aplikacije 642 trgovcev in ugotovili, da jih 75,7 % uporablja vsaj eno zavajajočo prakso, 66,8 % pa dve ali več.

Zavajajoče prakse so opredeljene kot pristopi, ki jih običajno najdemo v spletnih uporabniških vmesnikih in ki usmerjajo, zavajajo, prisilijo ali manipulirajo potrošnike, v sprejemanje odločitev, ki pogosto niso v njihovem najboljšem interesu.

Glede zavajajočih oblikovalskih vzorcev je tako strokovnjakom za zasebnost kot tudi strokovnjakom za zaščito potrošnikov postalo jasno, da številna spletna mesta in aplikacije uporabljajo tehnike, ki posegajo v posameznikovo zmožnost sprejemanja izbir, ki najbolje ščitijo njihove potrošnikove pravice ali pravice do zasebnosti.

Med preiskavo so bile aplikacije in spletna mesta pregledana in ovrednotena na podlagi različnih kriterijev, kot so jasnost besedil, oblika vmesnika ter prisotnost motečih sporočil, ovir ali vsiljenih interakcij.

ICPEN je v poročilu zapisal, da sta najbolj pogosta primera zavajajočih praks nezmožnost potrošnika, da izklopi samodejno podaljšanje naročniške storitve in zavajajoči obrazci, ki vidno izpostavljajo naročnino, ki je za trgovca ugodnejša.

Celotno poročilo je dostopno tukaj

Vir: ICPEN

Naslovna fotografija: RawPixel