Francija: 250 milijonov za Google

Francija: 250 milijonov za Google
13. 05. 2024 objavil/a Info Hiša

Francoski organ za varstvo konkurence je ugotovil, da je Google svojo umetno inteligenco Bard usposabljal na avtorsko zaščitenih člankih, ne da bi založniki na to lahko vplivali.

Novica je bila objavljena 30.4.2024

Francoski organ za varstvo konkurence (Autorité )je Google, njegovo matično podjetje Alphabet in dve podružnici kaznoval s skupno 250 milijoni evrov (271 milijonov dolarjev) zaradi kršitve predhodnega sporazuma o uporabi avtorsko zaščitene vsebine za usposabljanje njegove storitve Bard AI, zdaj imenovane Gemini.

Autorité je v sredo sporočil, da Google ni upošteval pogojev poravnave iz junija 2022 glede uporabe novic v svojih rezultatih iskanja, Google news in storitvijo Discover. Google se je takrat globi izognil tako, da se je med drugim zavezal, da se bo o odškodnini s ponudniki novic pogajal v dobri veri.

Po navedbah organa se je Google strinjal, da bo tiskovnim agencijam in založnikom zagotovil "transparentno oceno" njihovega nadomestila za pravice do uporabe vsebin ter zagotovil, da pogajanja ne bodo posegala v "druge ekonomske odnose" med Googlom in založniki.

Vendar Google teh zavez ni izpolnil v več točkah.

  • Izmenjava informacij s predstavniki založnikov ni bila celovita, saj ni pravočasno zagotovila informacij, potrebnih za sklenitev sporazumov z založniki.

  • Podjetje ni zagotovilo vseh podrobnosti o tem, kako vsebina novic Googlu prinaša dohodek, kar tudi krši njegove zaveze iz leta 2022.

  • Organ je obtožil Google, da uporablja vsebino novic za usposabljanje svoje storitve Bard AI (zdaj Gemini) brez dovoljenja založnikov in brez možnosti uporabe orodji, ki bi založnikom omogočila, da učenju UI na njihovi vsebini nasprotujejo.

"Autorité meni, da je dejstvo, da Google ni obvestil urednikov in tiskovnih agencij o uporabi njihove vsebine s strani njegove storitve Bard, kršitev njegove obveznosti preglednosti," je zapisano v izjavi organa.

Google je šele septembra 2023, ko je izdal Google Extended, predstavil orodje za založnike, s katerim so lahko omejili uporabo njihovih vsebin za usposabljanje Barda. Do takrat, je dejal organ, je bila edina možnost založnikov, da vsem Googlovim storitvam onemogočijo iskanje po vsebini njihovih spletnih mest, vključno s tistimi, ki jih indeksirajo za storitve Search, Discover in Google News.

Kot odgovor na sodbo organa je Google izdal uradno objavo na spletni strani, v kateri so dejali, da se jim zdi globa "nesorazmerna", vendar da jo bodo plačali brez ugovora, saj pravijo, da je "čas, da obrnemo novo stran."

V prejšnji odločitvi povezani z istim primerom je organ za varstvo konkurence julija 2021 Google kaznoval s 500 milijoni evrov kazni zaradi praks, ki bi lahko povzročile škodo tisku.

Novica je dostopna tukaj

Vir: Autorite de la concurrence