IP: Posredovanje OP delavcev

IP: Posredovanje OP delavcev
24. 07. 2024 objavil/a Info Hiša

IP je v mnenju zapisal, da je za vsako posredovanje osebnih podatkov zaposlenih znotraj povezanih družb potrebna ustrezna pravna podlaga.

Mnenje je bilo objavljeno 7.6.2024

Informacijski pooblaščenec je izpostavil, da v skladu s 4. členom Splošne uredbe pojem »upravljavec« pomeni fizično ali pravno osebo, javni organ, agencijo ali drugo telo, ki samo ali skupaj z drugimi določa namene in sredstva obdelave, pojem »povezana družba« pa pomeni obvladujočo družbo in njene odvisne družbe. Uvodna določba št. 48 Splošne uredbe določa, da upravljavci, ki so del povezane družbe ali institucij, povezanih z osrednjim telesom, lahko imajo zakoniti interes za posredovanje osebnih podatkov znotraj povezane družbe v notranje upravne namene, vključno z obdelavo osebnih podatkov strank ali zaposlenih.

To pomeni, da bi v takem primeru morda lahko pravno podlago za posamezne obdelave osebnih podatkov znotraj povezane družbe predstavljali zakoniti interesi, za katere si prizadeva delodajalec kot upravljavec, razen kadar nad takimi interesi prevladajo interesi ali temeljne pravice in svoboščine posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki.

Upravljavec pa mora za uporabo tovrstne pravne podlage izvesti t.i. predhodni test tehtanja, v povezavi s katerim presodi:

  • ali so nameni, za katere si prizadeva zakoniti,

  • ali je nameravana obdelava podatkov primerna in nujna za doseganje teh namenov ter

  • ali obstaja ravnovesje med zasledovanim ciljem na eni strani in posegom v pravice ter svoboščine posameznikov na drugi strani.

Zakoniti interes kot ustrezna pravna podlaga pride v tovrstnem primeru v poštev le takrat, kadar gre pri namenu obdelave osebnih podatkov za notranje upravne namene, ne pa tudi za druge namene posredovanja podatkov znotraj povezanih družb. Če upravljavec z izvedbo testa tehtanja ne uspe izkazati ustreznosti obdelave osebnih podatkov glede na zasledovan zakoniti interes (torej za notranje upravne namene, kot izhaja iz uvodne določbe št. 48), mora za tovrstno obdelavo osebnih podatkov (posredovanje osebnih podatkov) zagotoviti drugo pravno podlago iz zgoraj navedenega prvega odstavka 6. člena Splošna uredbe.

IP je še opozoril na načelo najmanjšega obsega podatkov, ki določa, da morajo biti pod pogojem, da obstaja pravna podlaga, osebni podatki, ki se obdelujejo, ustrezni, relevantni in omejeni na to, kar je potrebno za namene, za katere se obdelujejo. Navedeno načelo pomeni, da je (ob pogoju izkazane pravne podlage) treba obdelovati samo toliko osebnih podatkov zaposlenih, kolikor je nujno potrebno za dosego zakonitega namena obdelave.

Celotno mnenje je dostopno tukaj