EU: EU podatkovni prostori

EU: EU podatkovni prostori
06. 02. 2024 objavil/a Info Hiša

Skupni evropski podatkovni prostor združuje podatkovno infrastrukturo in upravne okvire z namenom olajševanja združevanja in deljenja podatkov. ENISA je izdala poročilo, kjer na primerih ponazori kontekst načel varstva osebnih podatkov in kako jih implementirati.

Poročilo je bilo objavljeno 26.1.2024

Nedavne zakonodajne pobude EU, ki spodbujajo deljenje podatkov, so sektorska in nadsektorska ogrodja, ki si prizadevajo urediti dostop do podatkov z urejanjem ponovne uporabe javno in zasebno hranjenih podatkov, vključno s osebnimi podatki. Prav tako je namen teh pobud olajšati deljenje podatkov z ustvarjanjem novih posrednikov in okolij za deljenje, kjer lahko deležniki podatke in resurse združujejo na zaupanja vreden in varen način.

Skupni evropski podatkovni prostori so nov koncept, predstavljen v evropski strategiji za podatke in podrobneje definirani znotraj Akta o upravljanju podatkov (DGA). Predvideno je, da bodo olajšali inovacije, gospodarsko rast in digitalno preobrazbo ter se vrteli okoli ustvarjanja okvira za deljenje podatkov, ki spoštuje zasebnost, varnost in druge ustrezne regulativne vidike, hkrati pa spodbuja medsektorsko sodelovanje in interoperabilnost.

Shema podatkovnega prostora:

 

ENISA je izdala poročilo, v katerem poskuša kontekstualizirati glavna načela oblikovanja takih orodij v zvezi z varstvom osebnih podatkov in prikazati, kako zagotavljati varstvo osebnih podatkov z dvema primeroma uporabe predvidenega podatkovnega prostora EU na farmacevtskem področju.

Kljub potencialu, ki ga imajo EU podatkovni prostori, še vedno namreč ostajajo pomisleki glede ustreznih tehničnih in organizacijskih ukrepov ter kako slednje izvajati v praksi, tako z vidika varstva podatkov kot tudi kibernetske varnosti. Čeprav že obstaja veliko tehnologij za izboljšanje zasebnosti, ki jih lahko uporabimo pri doseganju specifičnih ciljev varstva podatkov, ne smemo zanemariti dejstva, da smo pozvani k obravnavanju novih obdelav podatkov, kjer vloge in odgovornosti niso vedno jasno določene.

Celotno poročilo v Angleškem jeziku je na voljo tukaj.

Vir: Evropska komisija